top of page

Medicīnas darbinieku atalgojuma lieta

Kad tapa šis bloga ieraksts(skat.zemāk) bija 2013.gada 26.janvāris .Valstī nacionālā naudas vienība vēl bija Lats un Saeima tikai gribēja mēģināt paaugstināt sev atalgojumu, neskatoties uz vispārējo zemo atalgojumu medicīnas darbiniekiem,pedagogiem,glābējiem,ugunsdzēsējiem,robežsargiem,policistiem ....u.c.

Šodien Valsts nacionālā valūta ir Euro un Saeima IR pašrocīgi paaugstinājusi sev atalgojumu.

Pa šo laiku,kopš 2013.gada rudens ,LR Tiesībsargs ir uzsācis "pārbaudes lietu" par medicīnas darbinieku atalgojuma atbilstību LV un ES likumdošanai .Negribu skaitīt cik daudz reižu ir atlikta pārbaudes lietas izskatīšanas pabeigšana.

Pēdējais termiņš ir nolikts uz šā gada decembra vidu.

Gaidīsim.

Ir 2015.gada 14.decembris.

Laikā, kad mediji ik dienu ziņo par ierēdniecības algu palielinājumiem, par Saeimas deputātu algu pielikumiem un par valsts iestāžu un ministriju darbinieku patieso algu līmeni, nedod mieru jautājumi – kas notiek ar valsts pamatfunkciju nodrošinātāju -mediķu, pedagogu, policistu algām. Turpinājumā par mediķu atalgojumu.

Mums ir vieni no izcilākajiem mediķiem pasaulē. Bez lieka patosa. Tie ir dzīvo, izdzīvojušo cilvēku dzīvesstāsti, kurus mūsu ārsti ir izglābuši. Mūsu valsts ķirurgi un kardiologi pārstāda orgānus, sirdis transplantē, pievieno stimulatoru un cilvēks pilnvērtīgi turpina dzīvot. Dažus pārdesmit gadus atpakaļ šādi stāsti būtu zinātniskā fantastika. Šodien tā ir Latvijas realitāte. Mums ir ar ko lepoties – mūsu ārstu sasniegumi ir starp izcilākajiem pasaulē! Jautājums ir – vai valsts atbalsta savus izcilākos, talantīgākos prātus un kas motivē šeit palikušos pieredzējušos un jaunos mediķus turpināt strādāt Latvijas tautas veselības labā un nest valsts prestižu pasaulē?!

Mediķi ir tie, kuri ikdienu cīnās par dzīvībām novēršot ekonomiskās krīzes izraisītas sekas, kas graujoši atsaucas uz valsts iedzīvotāju fizisko un mentālo veselību. Ilgstošas spriedzes rezultātā valstī plosās hroniskās saslimšanas. Mentālās saslimšanas, tai skaitā, alkoholisms un narkomānija dažādās stadijās izplatās kā sērga. Par šo problēmu bieži un regulāri ziņo dažādi vietējo un ārvalstu speciālistu pētījumi, taču valdība izturas vienaldzīgi, nereaģē, it kā nedzird. Jau vairākus gadus krīzes izraisītās spriedzes un līdzekļu trūkuma dēļ gandrīz ikkatrā ģimenē pa traģēdijai – pāragri un pēkšņi aizsaulē aizvadīti ģimenes locekļi. Cilvēki neiztur. Lūzt. Ekonomiskās krīzes un ilgstošas spriedzes izraisītās sekas pļauj kā ar izkapti. Onkoloģija, kas ir ilgstoši ielaistu un hronisku slimību neārstēšanas sekas, izplatās kā nezāle. Manā bērnības ciematā pēdējā gada laikā ar onkoloģisku diagnozi miruši 10 (desmit) cilvēki!

Es satiku ārstu dienā, kad kardioloģijas nodaļai bija „beidzies” valsts finansējums sirds stimulatoru iegādei. Bez šiem stimlatoriem bieži sirds operācijas pārcietušie slimnieki nespēj izdzīvot. Es redzēju, kā ārsts, kurš uzstāda pacientiem šos stimulatorus, pārdzīvo situāciju un „dziest” līdz ar katru, kurš nesaņems nepieciešamo sirds stimulatoru. Ārstniecības darbinieki ir tie, kuru acu priekšā mirst cilvēki, valsts nepietiekamā finansējuma un/vai sistēmas haosa un nesakārtotības dēļ. Vai tādu darbu var novērtēt zemāk par ierēdņu un ministriju darbinieku un/vai deputātu atalgojumiem?! Ieraugot un izbaudot realitāti slimnīcās, nedod mieru jautājumi un bažas – kā mediķi paši var ilgstoši fiziski un garīgi izturēt to spriedzi, slodzi, atbildību, kas uzkrauta viņu pleciem? Šaubos vai kaut viens „rakstāmgalda darbinieks” – ierēdnis spētu izturēt kaut vienu dienu to, ko redz, jūt un ar ko ikdienu saskaras ārstniecības darbinieki!

Un uz iepriekšminētā fona mediji nemitīgi, regulāri ziņo par valsts uzņēmumu, kapitālsabiedrību vadības atalgojuma būtiskiem palielinājumiem.

http://www.kasjauns.lv/lv/zinas/94413/rosina-gandriz-divkart-paaugstinat-kapitalsabiedribu-valdes-loceklu-algas;

Atlīdzības likumā palielinās motivācijas piemaksas, valsts un pašvaldību uzņēmumos – vadības algashttp://www.lvportals.lv/print.php?id=251274;

Atjaunos dienestu auto iegādi valsts iestādēs. http://www.kasjauns.lv/lv/zinas/82915/valsts-iestades-atkal-drikstes-pirkt-dienesta-auto;

Deputāti lemj sev palielināt algas…!!!

Šaubos, vai kaut viens ierēdnis, kurš pieņēma lēmumu par atalgojumiem un dienesta automašīnām zina kāds atalgojuma apmērs ir ārstniecības darbiniekiem. Šaubos vai deputāti to zina un ir iedziļinājušies saistošajā likumdošanā, no kuras top skaidrs, ka Likumā, kurš itkā nosaka amatpersonu, tai skaitā mediķu atalgojuma griestus ir iestrādāta norma, kas nosaka ārstniecības darbiniekiem aprēķināt zemāko atļauto atalgojuma likmi. Pēc tās arī šobrīd tiek aprēķināts atalgojums ārstniecības darbiniekiem. Tiem, kuri nesaprata, vēlreiz – ārstniecības darbiniekiem šobrīd tiek piemērota nevis augstākā atļautā atalgojuma likme, kā to paredz Likums un kā tas šobrīd tiek piemērots ierēdniecībai, tiesnešiem, prokuroriem u.c.uz kuriem attiecas “Valsts un pašvaldības institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums”, bet zemākā atļautā atalgojuma likme, kuru nosakara MK noteikumi Nr. 595!

Kā arī, izrādās, ka ārstniecības darbiniekiem viena darba slodze ir vairāk par 8 (astoņām) stundām…Neticami?! Diemžēl – realitāte…

Vidējā atalgojuma summa, ko par vienu slodzi pēc nodokļu atskaitījumiem saņem ārsts , ir ~300 LVL, māsas, sanitāri ~200 LVL. Lai uzturētu ģimenes ārstniecības darbinieki ir spiesti strādāt vairākās slodzēs, naktsmaiņās un papildu darbos…

Šaubos, vai kaut vienam valsts kapitālsabiedrības un valsts iestāžu vadītājam un darbiniekam,kuri ar jauna gada iestāšanos vēlējās saņemt teju 3 (trīs) reizes augstāku atalgojumu un jaunu dienesta auto ,vai deputātam par algas paaugstinājumu, ir kaut mazākie sirdsapziņas apgrūtinājumi attiecībā uz šeit pausto ārstniecības darbinieku atalgojumu…

Un iepriekšminētā sakarā šaubos, vai patreizējā veselības ministre spēj ar šo smago nastu – valsts veselības aprūpe, tikt galā. Gaismu tuneļa galā nemana … Būsim reāli – neviens no iepriekšējiem ministriem nav spējis tikt galā ar valsts veselības aprūpes lietām. Viens cilvēks – ministrs – nevar pagriezt veselības aprūpes smagās dzirnas citā virzienā. To izdarīt nav pa spēkam arī vienai politiskajai partijai, kaut arī valdošajai. Veselības aprūpes sakārtošanai ir jābūt visas koalīcijas un valdības uzdevumam un prioritātei. Patreizējā koalīcija IR godprātīgākā un spējīgākā kopš atjaunotās Latvijas valsts, kaut tai ilgs mūžs un veselība, un šai koalīcijai vēlētāju un tautas vārdā ir jāglābj netikai finanšu rādītāji, bet tauta, kura krīzi pārdzīvo nevis „uz papīra”, bet „uz savas ādas”. Valdošajai koalīcijai ir jāuzlabo/jāpaaugstina veselības aprūpes finansējums un mediķu darba un sadzīves apstākļi! Katram savā cīņu laukā – vieniem Saeimā, otriem slimnīcu palātās un operāciju zālēs. Visiem ar līdzvērtīgu spēku atdevi!

Ja ģimenē kāds ir saslimis, mēs taču pirmām kārtām nedomājam par jaunāku auto, par bankas lietām vai kultūras pasākumiem. Kad ģimenē kāds ir saslimis, vispirms mēs lūkojamies pēc zālēm, aprūpējam slimnieku un daram visu ,lai slimnieks kļūtu vesels. Analoģiski ir ar šodienas valsti.Valsts ir kā liela ģimene. Bez mājsaimniecībām nebūs makro, monetārā un fiskālā ekonomika. Tauta IR fiziski un garīgi izmocīta,izsīkusi. Ekonomiskā krīze ir bijusi nežēlīga netikai statistikas ciparos. Tāpēc visu citu jautājumu prioritāšu prioritātei IR jābūt veselībai. Veselai tautai ir jābūt prioritātei, tikai pēc tam gaismaspilis, tilti, transports un valsts iestāžu vadības, ierēdņu un deputātu atalgojumu paaugstinājums !!!

Dažas profesijas kā, tiesneši un prokurori, ir sev izcīnījuši cieņpilnu atalgojumu, apvienojoties un izvirzot likumdevējam savas prasības – paaugstināt atalgojumu. Iesniedzot prasību Satversmes tiesā, tiesneši un prokurori panāca sev cieņpilnu atalgojumu,nostiprinot to ar Likuma spēku. Deputāti un ierēdņi savu atalgojumu palielināja sev paši… Medicīnas darbiniekiem cīnīties un protestēt par sevi liedz fizisks laika un spēku trūkums. Jo, ik uz soļa mirst cilvēki… ikmirkli ir jāglābj dzīvības… ik mirkli.

2012.gada vasarā Saeima pieņēma izmaiņas krimināllikumā,kas nosaka kriminālatbildību gan „ārstu pateicību” devējam,gan ņēmējam. Korupcija ir ļaunuma sakne un korumpēti darbinieki un ierēdņi pamanās būt ikvienā valsts iestādē un jomā. Bet – vai vairāk cieņpilni un mazāk ciniski pret godprātīgajiem un pašaizliedzīgajiem mediķiem, pirms pieņemt izmaiņas krimināllikumā, būtu vispirms sakārtot ārstniecības darbinieku adekvāta atalgojuma jautājumu?

Ja mana vai mana tuvinieka veselība ir kritiski smagā stāvoklī un mediķi ir vienīgie,kuri spēj vai nespēj glābt dzīvību ,tai brīdī vissvarīgākais ir, lai mediķi domātu un koncentrētos tikai par slimnieku! Lai ārstam nebūtu jādomā par nenomaksātu elektrības un apkures rēķinu, kā pabarot savus bērnus, nomaksāt dzīvokļa kredītu bankai un – kā pašam paēst, vienā vārdā – izdzīvot. Es nenovēlu nevienam, taču iespējams šo sajūtu ir spējīgs saprast tikai tas,kurš pats ir izdzīvojis situāciju, kad mediķi glābj mīļu cilvēku. Tad svarīgi ir tikai viens,lai ārsts būtu savā vislabākajā fiziskajā un mentālajā formā. Viss pārējais ir ārpus realitātes. Un, kad ieraugi un piedzīvo šo ārsta pārpasaulīgo empātiju un atdevi līdz paša spēku izsīkumam… un zini kādu atalgojumu ārsts par šo atdevi saņem…. pārņem izmisums, niknums un kauns par valsti…kauns par “veiksmes stāstu”…

…un pārliecība, ka man ar savu enerģiju ,spēku un laiku ir jāpalīdz mediķiem juridiskā ceļā ,likumdošanas līmenī „sakārtot” adekvāta atalgojuma un darba slodzes jautājumus.Es uzrunāju ikvienu nozares profesionāli iesaistīties šai procesā, rosinot Likuma izmaiņas Saeimā, Satversmes tiesā utt.

Par „Mediķu lietu” PRO BONO !

Populārakie raksti
Jaunakie raksti
Arhīvs
Meklēt pēc Tagiem
bottom of page