top of page

PAR GARANTĒTU MINIMĀLO IENĀKUMU VIRS NABADZĪBAS SLIEKŠŅA.


Ar šo tēmu esmu saskārusies bieži. Biedrībā ProBonoPublico.Latvia regulāri sniedzam palīdzību personām, kuru tiesības ir aizskartas un kuri nav maksātspējīgi . Tie ir ne tikai bērni vai pensionāri, bet labas, inteliģentas ,kādreiz turīgas ģimenes, kuri patrāpījušies negodīgiem ļaudīm pa ceļam , nokļuvuši blēdīgo mna un zti nagos un kuru vienīgā iespēja rast taisnīgumu un atgūt savu dzīvi ir vērsties tiesā . Uzsākot tiesvedību un ,teju, par katru procesuālo darbību ir jāmaksā valsts nodevas, kuras tiek regulāri paaugstinātas kopš "Jaunā konservatīvā partijas" līderis Jānis Bordāns kļuva Tieslietu ministrs. Nacionālā apvienība, atbildot par tieslietu nozari, valsts nodevas turpināja paaugstināt līdz tiesas nepieejamības līmenim.


Šobrīd Civillikums nosaka,ka tiesa personu atbrīvo no valsts nodevas tikai tad, ja tiesā ir iesniegta pašvaldības izdota izziņa par trūcīgas/mazturīgas personas statusu. Ko tas nozīmē ? Tas nozīmē, ka , ja persona ir cietusi no blēžu darbībām, tai ir atņemts īpašums,ir cietusi no krāpšanas vai tamlīdzīgi un strīds jārisina tiesā civiltiesiskā ceļā , ir divas iespējas- 1) jāmaksā valsts nodevas,kas nav mazas vai 2)jālūdz tiesai atbrīvojums no valsts nodevas samaksas, tas nozīmē,jādodas uz pašvaldības sociālo dienestu , kur jāuzrāda ,ka pēdējo 3 mēnešu ienākumi uz vienu ģimenes locekli nav pārsnieguši ~140 € . Ģimenei /personai jāatbilst vēl vairākiem nosacījumiem, piemēram, nedrīkst piederēt auto un tmldz. Ja persona/ģimene atbilst visiem kritērijiem, pašvaldība izsniedz izziņu par trūcīgas/mazturīgas personas statusu un , iesniedzot šo izziņu tiesā, persona var diezgan droši sagaidīt, ka tiesa lems par personas atbrīvošanu no valsts nodevas.

Bet kas notiek ar ģimeni/personu tālāk? Tālāk, pašvaldība, saskaņā ar normatīvajiem aktiem, izmaksā trūcīgai/mazturīgai personai /ģimenei ~53 € uz vienu cilvēku mēnesī.

Tātad, cena ,lai persona/ģimene varētu aizstāvēt savas aizskartās tiesības tiesā, ir kļūt par trūcīgu/mazturīgu personu un iztikt ar €53 mēnesī...

Blaknes šiem trūcīgas/mazturīgas personas nosacījumiem ir tādas, ka bieži persona nemaz nevar atrast darbu, kur atalgojums ir €140, jo, ja persona saņems vairāk, tai būs liegta iespēja aizstāvēt sevi tiesā, jo zaudēs atbrīvojumu no valsts nodevas nomaksas.


Iespējams nevienam, kurš pats to nav izbaudījis ir grūti iedomāties kā tas ir... Biedrībā ProBonoPublico.Latvia ar šo saskaras ikdienu. Situācija nav normāla , ir cilvēka cieņu , garu,dzīvi degradējoša!


Šāda situācija veicina cilvēku emigrēšanu no valsts, jo cilvēki neredz iespēju mūsu valstī aizstāvēt sevi, savu ģimeni,savu īpašumu ,netiekot pazemoti .


Šāda situācija veicina ēnu ekonomiku, jo neviens atbildīgs ģimenes loceklis neatļausies iztikt ar 53 € [+140€ atļautais ienākums] mēnesī. Par šādu summu objektīvi nav iespējams mēnesi vienam cilvēkam iztikt.


Šāda situācija veicina arī korupciju valstī, jo cilvēki, tā vietā, lai risinātu strīdu godīgā tiesas ceļā, izvēlas koruptīvas metodes kā risināt jautājumus.


Nevienu personu nedrīkst pazemot. To nosaka mūsu valsts pamatlikums- Satversme. Likt personai/ģimenei iztikt ar 53€ ,kas objektīvi nav iespējams, ir cilvēka cieņas pazemošana, fiziska un garīga iznīcināšana.


Ir nožēlojami un traģiski,ka mūsu valsts vadošajām personām tas pašiem nav ienācis prātā. Faktiski, par to arī bija 13.Saeimas vēlēšanu tautas balsojums.


Pilnīgi noteikti garantētajam minimālajam ienākumam [ GMI ] personai /ģimenei ir jābūt ne mazākam par valstī noteikto iztikas minimumu! Salīdzinājumā ar Angliju, personai valsts /pašvaldība sociālo palīdzību sniedz, ja ienākumi nepārsniedz 1000 GBP mēnesī. Valsts pašvaldības sociālā palīdzība nodrošina ne tikai iztiku, bet arī dzīvesvietas īres maksu, komunālos maksājumus, bērnu aprūpes iestādes ,izglītību, veselības minimumu, visu ,kas saistās ar cilvēka pamattiesībām.


Valsts funkcija ir rūpēties par saviem pilsoņiem un tiem ,kuri nokļuvuši nelaimē,tāpēc mēs biedrība ProBonoPublico.Latvia uzstājīgi un neatlaidīgi jautāsim jaunievēlētajiem un vecajiem politiķiem un atbildīgajiem -kad viņi beigs pieļaut,ka tiek pazemoti Latvijas iedzīvotāji un aizskartas pilsoņu pamattiesības.


Populārakie raksti
Jaunakie raksti
Arhīvs
Meklēt pēc Tagiem
bottom of page